Facebook - konwersja
  • promocja

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
1 sierpnia 2012
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.

Gotowanie dla geeków. Nauka stosowana, niezłe sztuczki i wyżerka - ebook

Nie samym kodem informatyk żyje!

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora... i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności - od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!




A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

  • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
  • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania - denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
  • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!
Książkę Gotowanie dla geeków poleca Kuchnia +!

Spis treści

Spis przepisów (vii)

Spis wywiadów (xi)

Przedmowa (xiii)

Rozdział 1. Witajcie w kuchni! (1)

  • Myśl jak haker (3)
    • Fiksacja funkcjonalna (5)
    • Kilka słów na temat odżywiania (10)
    • Wskazówki dla początkujących (12)
    • Wybór przepisu (22)
    • Czytanie między wierszami (26)
  • Gotowanie dla jednej osoby (33)
  • Gotowanie dla innych (34)

Rozdział 2. Kuchnia - inicjalizacja (41)

  • Organizacja kuchni (42)
    • Kalibracja instrumentów (42)
    • Przygotowanie składników (43)
  • Wyposażenie kuchenne (44)
    • Absolutne minimum (47)
    • Standardowe wyposażenie kuchni (65)
  • Organizacja kuchni (70)
    • Pozyskiwanie (70)
    • Grupowanie funkcjonalne (71)
    • Jednolite pojemniki do magazynowania (71)
    • Układ powierzchni roboczych (72)
    • Porządek w kuchni (74)
  • Sprzęt kuchenny w prezencie? (78)

Rozdział 3. Wybór danych wejściowych - smak, zapach oraz składniki potrawy (79)

  • Zapach + smak = rozkosz dla podniebienia (81)
    • Smak (zmysł smaku) (82)
    • Zapach (zmysł węchu) (86)
  • Smaki: gorzki, słony, kwaśny, słodki, umami i inne (96)
    • Smak gorzki (96)
    • Smak słony (97)
    • Smak kwaśny (100)
    • Smak słodki (100)
    • Umami (znane także jako umame) (101)
    • Inne smaki (103)
    • Kombinacje smaków i zapachów (105)
  • Metoda adaptacji i eksperymentowania (111)
  • Metoda bazująca na tradycji i regionalizmach (118)
    • Ryż, pszenica, ziarna - congee, grysik, owsianka (122)
  • Metoda sezonowa (126)
  • Metoda analityczna (139)

Rozdział 4. Czas i temperatura - podstawowe zmienne obróbki termicznej (147)

  • Obróbka termiczna = czas × temperatura (150)
    • Transfer ciepła i gotowość produktu (152)
    • Sposoby wymiany ciepła (155)
  • Bezpieczeństwo i ostre zatrucia pokarmowe (160)
    • Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym wywołanym przez bakterie? (164)
    • Jak zapobiec zatruciom pokarmowym powodowanym przez pasożyty? (170)
  • Kluczowe wartości temperatur obróbki termicznej żywności (175)
    • 40°C i 50°C - rozpoczyna się proces denaturacji białka (175)
    • 62°C - rozpoczyna się ścinanie białka w jajku (181)
    • 68°C - denaturacja kolagenu (typu I) (186)
    • 70°C - następuje rozpad skrobi w warzywach (195)
    • 154°C - reakcje Maillarda stają się zauważalne (205)
    • 180°C - cukier zaczyna się wyraźnie karmelizować (210)

Rozdział 5. Powietrze - kluczowa zmienna wypieków (217)

  • Gluten (218)
  • Spulchnianie biologiczne (227)
    • Drożdże (227)
  • Spulchnianie chemiczne (239)
    • Soda oczyszczona (239)
    • Proszek do pieczenia (248)
  • Spulchnianie mechaniczne (252)
    • Białka jajka (252)
    • Żółtka jajek (258)
    • Bita śmietana (261)

Rozdział 6. Radosna podróż w świat chemii (269)

  • Związki chemiczne tradycyjnie używane w kuchni (272)
    • Sól (272)
    • Cukier (281)
    • Kwasy i zasady (286)
    • Alkohol (291)
  • Chemiczne dodatki do żywności stosowane współcześnie w przemyśle (298)
    • Lista E - klasyfikacja dziesiętna Deweya chemicznych dodatków do żywności (301)
    • Koloidy (303)
    • Przygotowanie żelów - skrobie, karagenina, agar i alginian sodu (305)
    • Dziwne metody topnienia - metyloceluloza i maltodekstryna (316)
    • Przygotowanie pian - lecytyna (320)
    • Antycukier - laktizol (322)
    • Klej do mięsa - transglutaminaza (324)
    • Dym w płynie - destylowany aromat dymu (328)

Rozdział 7. Zabawa ze sprzętem (331)

  • Technika sous vide (333)
    • Zatrucia pokarmowe i technika sous vide (336)
    • Sous vide - wyposażenie (339)
    • Gotowanie z sous vide (344)
  • Profesjonalny sprzęt i techniki stosowane w restauracjach (359)
    • Filtracja (361)
    • Syfony do bitej śmietany (znane także jako "iSi") (370)
    • "Gotowanie" za pomocą zimna - ciekły azot i suchy lód (374)
    • Gotowanie z wykorzystaniem (dużych) dawek ciepła (382)

Przechytrzyć alergie (391)

Posłowie (397)

Skorowidz (399)

Kategoria: Grafika komputerowa
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-246-5998-2
Rozmiar pliku: 18 MB

BESTSELLERY

Kategorie: